‘Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden’ is vanaf 30 september  in Museum JAN in Amstelveen te zien. Deze tentoonstelling biedt de kijker een uitgebreid overzicht van het oeuvre van kunstenaar Wim Oepts (1904-1988) en van zijn Nederlandse tijdgenoten. Oepts is een geliefd kunstschilder, bekend van zijn geabstraheerde kleurrijke landschappen. In het zonovergoten zuiden van Frankrijk vond hij inspiratie voor zijn typerende schilderijen vol contrasterende kleuren.

De zon achterna

“Ik ben echt aangestoken door het Zuiden”, aldus de schilder Wim Oepts (1904-1988). In 1937 had de geboren en getogen Amsterdammer in het pittoreske Zuid-Franse vissersdorp Collioure het magische mediterrane licht ontdekt dat de wereld doet tintelen en stralen van kleur. Vanaf dat moment liet hij het zakelijke en donkere neorealisme, dat zijn ontdekker en mentor Charley Toorop (1891-1955) hem had bijgebracht en waarmee hij in Nederland juist op het punt van doorbreken stond,  voorgoed achter zich.

In 1939 vestigde Oepts zich in Parijs. Hij voelde zich ‘bevrijd’ in de lichtstad en zou er tot aan zijn dood blijven wonen. Onder invloed van pure coloristen als Pierre Bonnard, André Derain en zijn Franse leermeester Othon Friesz ontwikkelde zijn kunst zich in Frankrijk tot een ode aan de kleur. ‘s Zomer reisde hij de zon achterna, vooral naar Saint-Tropez. ‘s Winter werkte hij zijn schetsen thuis uit tot schilderijen. Het landschap, waaronder ook dorps- en havengezichten, werd vanaf eind jaren veertig zijn exclusieve onderwerp. Typerend zijn de grote vlakken en de felle, vaak onrealistische kleuren. Blauwe bomen en groene luchten zijn niet ongewoon in Oepts.

Wim Oepts (1904-1988), Brug, 1984, olieverf op doek, 46 x 55 cm, particuliere collectie

Wim Oepts en zijn Nederlandse tijdgenoten

De tentoonstelling Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden in Museum JAN toont een uitgebreid overzicht van het oeuvre van Oepts. Centraal staat zijn Franse periode, waarin de schilder een vaste groep verzamelaars aan zich wist te binden. Daarnaast is er in de tentoonstelling een selectie werken van andere Nederlandse schilders te zien. Deze tijdgenoten van Oepts lieten zich voor korte of lange tijd inspireren door het mediterrane licht. Want Wim Oepts mag dan bekend staan als dé schilder van het zonnige Zuiden, hij was zeker niet de enige.

Schilderijen van onder anderen Dirk Filarski (1885-1964), Matthieu Wiegman (1886-1971), Charles Eyck (1897-1983), Geer van Velde (1898-1977), Fred Sieger (1902-1999) en Otto B. de Kat (1907-1995), alsook van een latere generatie kunstenaars, onder wie Nicolaas Wijnberg (1918-2006) en Jef Diederen (1920-2009), plaatsen het oeuvre van Oepts in een breder perspectief en onderstrepen tegelijkertijd zijn eigen, unieke vertolking van het zonovergoten Franse landschap.

Gastcurator: Feico Hoekstra

Bij deze tentoonstelling wordt de catalogus Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden  uitgegeven door Waanders uitgevers. € 23,95 Te koop in de museumwinkel.