Een van mijn favoriete Nederlandse musea is het Singer in Laren. Recent had men een prachtige expositie over de collectie van Fentener van Vlissingen. Binnenkort komt er een nieuwe interessante expositie aan, over 100 jaar en plein air schilderen.

In de tentoonstelling En plein air waant u zich in een polderlandschap met molens, op het duin bij Zoutelande, op Montmartre of in een sneeuwlandschap bij ondergaande zon: indrukwekkende landschapsschilderijen van kunstenaars van onder andere de ‘School van Barbizon’ en de ‘Haagse School’. De werken zijn afkomstig uit de Singercollectie.

Rond 1830 vestigt een groep jonge kunstenaars zich in het Franse dorp Barbizon om daar de natuur en de boerenbevolking te schilderen. De kunstenaars, waaronder Charles François Daubigny, Jean-François Millet en Théodore Rousseau, waren baanbrekend omdat zij resoluut afrekenden met de klassieke artistieke normen. In plaats van historiestukken te schilderen, richten zij zich op het landschap. Een genre dat in die tijd als een minderwaardig wordt beschouwd. Zij zijn de eerste kunstenaars die de natuur geheel buiten het atelier, ‘en plein air’, schilderen.

Ook de schilders van de Haagse School, waaronder J.H. Weissenbruch, Jozef Israëls en Anton Mauve zien de School van Barbizon als een belangrijke inspiratiebron en schilderen bij elke weersomstandigheid in de open lucht.