Wederom een klein wonder. Bijgaande Raoul Martinez (Cuba 1876 – 1974 Neuilly-sur-seine (Frankrijk)), welke uit een boedel afkomstig is en wellicht jaren in de rook heeft gehangen, toont weer fris halverwege de schoonmaak. De heldere kleuren die Martinez zo eigen zijn, komen duidelijk terug in het bloemstilleven. Ook de achtergrond wordt duidelijker (de Amsterdamse gracht). Naast de schoonmaak moet ook de craquelee nog aangepakt worden. Voorwaar een mooi project !

De kunstschilder Raoul Martinez werd op Cuba geboren. Zijn vader was Spaans en zijn moeder Frans. Vanwege een suikercrisis op Cuba verhuisde in 1890 de familie Martinez naar Frankrijk.

De jonge Martinez raakte in Parijs bekend met de schilderkunst en alle vernieuwingen van die tijd. Hoewel hij hier veel in artistieke kringen verkeerde, is hij nooit in de leer bij een kunstschilder geweest. Hij is een echte autodidact te noemen. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak wist hij naar Nederland te ontkomen, waar hij dertig jaar heeft gewoond en gewerkt.

Heden ten dage zijn werken van Martinez opgenomen in de collecties van onder andere het Kroller-Muller museum, het Centraal Museum en museum de Wieger.