Ik vind het schaakspel een geweldige denksport. Dagelijks doe ik een potje schaak tegen de computer. Dit is contemplatie ten top. Het daagt ook uit om de concentratie vast te houden, net een stapje verder te denken (altijd lastig) en de impulsen waaraan we zo worden blootgesteld, voor even te weerstaan. Ook ben ik altijd verbaasd over het enorme aantal mogelijke stellingen dat bestaat. Als je maar 1 zet anders doet, krijg je een volstrekt andere stelling met haar eigen uitdagingen.

Tot nu toe speel ik veel op het beeldscherm. Maar als ik genoeg ruimte zou hebben om schaakborden neer te zetten (je kunt ze moeilijk ophangen), zou ik ook zeker kunstzinnige schaakborden gaan verzamelen: gemaakt van hout, aluminium, marmer etcetera. Het is niet alleen fijn om het spel mee te spelen maar ook echt een conversation piece. Helaas heb ik zoveel ruimte niet in huis.

Maar een schaakspel dat ik graag nog een keer zou willen aankopen, is het spel ontworpen door Vilmos Huszár (Boedapest 5 januari 1884 – Harderwijk 8 september 1960). Huszár was een bekend lid van de kunstgroep De Stijl (bekend van o.a. Mondriaan, van der Leck en Doesburg) en hij ontwierp in 1921 een houten schaakbord dat in 1973 als aluminium replica werd uitgegeven, zie bijgaande foto’s.

Mocht u een schaakspel van de hand van Vilmos Huszar hebben en deze overwegen te verkopen, houd ik mij van harte aanbevolen.