L’impression heeft recent bijgaand schilderij van Vreedenburgh weten toe te voegen aan de verzameling. Het betreft een heel zomers gezicht op de Domtoren in Utrecht geschilderd met losse toets. Cornelis Vreedenburgh stond aan de Oudegracht en had zicht op de Weesbrug. Op de foto onderaan dit bericht is en foto van omstreeks dezelfde periode als het schilderij (1930) weergegeven.

Bij het grote publiek heeft Cornelis Vreedenburgh (1880-1946) als vertolker van het Hollandse landschap altijd succes gehad. H. H. van Calker noemt hem in ‘In het atelier van de schilder’, 1941, ‘een der meest veelzijdige landschapschilders’. ‘Op zijn atelier kan men de grootste verscheidenheid van landschappen uit allerlei landen en in de sterkst uiteenlopende stemmingen vinden (…). Hij tracht de natuur zoo getrouw mogelijk te naderen en geeft zijn indrukken daarvan onbevangen en met groote routine en vakkennis weer.’

Cornelis is in Woerden geboren en gaat al jong bij zijn vader aan de slag, die een schildersbedrijf heeft en tevens kunstschilder is. Op zijn 24ste is zijn schildersniveau zo hoog dat hij voor drie jaar de Koninklijke subsidie verwerft. Dat succes brengt hem in contact met de kunsthandel, waaronder Caramelli en Tessaro, Goupil en Vlas.

Vreedenburgh woont en werkt in Woerden, op de Kaag, langs de Zuiderzeekust, in Loosdrecht en Naarden. Na zijn huwelijk met Marie Schotel, schilderes uit de bekende kunstenaarsfamilie, verblijft hij geruime tijd in St Tropez, en vanaf 1917/18 vestigt hij zich in Laren (NH).

In de monografie ‘Cornelis Vreedenburgh (1880-1946), schilder van stad, land en water’, 2000, wordt verteld, dat Koningin Wilhelmina op 30 juli 1920 incognito een bezoek brengt aan de dorpen Laren en Blaricum en dat Vreedenburgh haar rondleidt langs de meest schilderachtige plekken. Ze gaan ook naar zijn atelier. Dat bezoek is, zoals blijkt uit een brief van 23 juli 1918 aan Vreedenburgh, reeds lang voorbereid: ‘De koningin heeft er zich gaarne mee kunnen vereenigen dat U haar bij een eventueel bezoek te Laren zoudt begeleiden. Costume is Uw werkpak met stroohoed, ik bedoel dus Uw costume wat U altijd draagt, zoodat ook dit bijdrage om het incognito zoo volkomen mogelijk te doen zijn.‘ Vervolgens wordt Vreedenburgh op het hart gedrukt aan niemand iets mee te delen. Blijkbaar kende Wilhelmina de kunstenaar persoonlijk, mogelijk via Albert Roelofs, haar leermeester, die bevriend was met Vreedenburgh. In 1907 kocht Koningin Emma overigens al eens een schilderij van hem.

Vreedenburgh heeft veel gereisd, tot in Palestina toe. Hij is vele malen onderscheiden. Zo is zijn eerste inzending op Arti et Amicitiae te Amsterdam bekroond met de Willink van Collenprijs en heeft hij in San Francisco een zilveren medaille behaald. Op zijn 60ste wordt hij ernstig ziek en overlijdt zes jaar later.

Weesbrug_oudegracht_utrecht

Met dank aan het Utrechts archief