Panorama IJ achter het centraal station in Amsterdam geschilderd door Robert Vorstman vanuit het havengebouw. Dit is de situatie vlak voor de omvangrijke herstructurering van het stationsgebied.

“Het licht op een gebouw, de sfeer van een op zich alledaags straatje maar ook de zee of een poldersloot bijvoorbeeld kunnen mij zo raken dat ik het moet schilderen.”

havengebouw_panorama_ij

Robert Vorstman (Amsterdam, 1975) is autodidact en schilder pur sang. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Vorstman schildert veel naar de natuur en vindt zijn onderwerpen vaak in zijn directe omgeving. Hij is op zoek naar een verrassend gezichtspunt in het alledaagse waarin de simpele schoonheid ligt. Trefzeker weet hij alles wat hij ziet met een impressionistische toets vast te leggen waarbij hij zich beperkt tot de essentie van het onderwerp. Zonder omhaal toont zijn werk alledaagse taferelen en ontmoetingen in rake penseelstreken. Of het nu gaat om het plezier van een hond in het water, in fris zonlicht badende interieurs, mensen in zijn omgeving, haven- of strandgezichten; Robert weet op een zeer directe manier zijn enthousiasme voor het onderwerp over te brengen op de toeschouwer. Hij weet, met minimale middelen de kleuren en het licht zo te schikken dat het lijkt of de schilderingen tot leven komen. Hij maakt schetsen buiten, op plaatsen die hem aangrijpen en werkt ze vervolgens uit in zijn atelier. Niet zelden blijven delen van de ondergrond, al dan niet voorzien van een monochrome kleur, onbeschilderd. Door deze lege vlakken wordt de aandacht van de beschouwer getrokken naar de schilderachtige penseelstreken, die daardoor als abstracties een eigen leven gaan leiden terwijl ze tegelijk op rake wijze de figuratie en de lichtval suggereren.

Bron: galerie Mokum