Erasmus Bernard von Dülmen-Krumpelman (1897-1987) Zoutsteeg te Amsterdam (vlakbij het Paleis op de Dam)

Von Dülmen-Krumpelmann werd geboren in het Duitse Kreuznach, waar zijn vader leraar wiskunde was. Nog voor de eeuwwisseling vestigden zijn ouders zich in Nederland in Amsterdam. Zijn achternaam wordt op verschillende manieren gespeld: men komt ook het vernederlandste Van Dülmen Krumpelmann tegen of Van Dulmen Krumpelman en sinds 1921 op zijn schilderijen de korte signatuur Van Dulmen.

Hij had een goed stel en belandde op het Barlaeus – gymnasium, waar zijn tekentalent opviel. Na een paar jaar het gymnasiaal onderwijs en een aantal jaren tekenonderwijs gevolgd te hebben, met succes, maar zonder een enkel diploma, werd de jonge Bernhard door de beroemde Amsterdamse kunstenaar August Allebé, oud directeur van de Rijksacademie van Amsterdam en Georg Breitner en Willem Witsen, de impressionistische schilders van stadsgezichten, onder de hoede genomen.

Dankzij hen heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een groot schilder. Zijn hele leven bleef hij, ondanks de moderne invloeden en de opkomende abstracte kunst, trouw aan de stroming van het Amsterdamse impressionisme.

In 1917 bezoekt hij in navolging van zijn voorgangers en leermeesters regelmatig de provincie Drenthe. Hij logeerde er bij een tante in Zeegse en ontmoet er zijn vrouw, Geertje Bastiaans, de dochter van een landbouwer uit de streek. Ze gaan in Zeegse wonen tot aan hun dood.
Hij is verrukt van de oeromgeving van zijn nieuwe woonplaats en houdt van de plattelandsmentaliteit. Om zijn honger naar het stadse leven te stillen, gaat hij vaak naar Amsterdam en soms naar Parijs, waar de wortels van zijn schilderkunst liggen.

Zo dicht bij Groningen ontkwam Van Dulmen niet aan de invloed van de Groninger kunstenaars van De Ploeg, zoals Jan Wiegers en Johan Dijkstra.
Onder invloed van het Duitse expressionisme werd ook zijn impressionistische werk kleuriger en losser van de toets. Voorbeelden daarvan zijn zijn bekende olieverfschilderijen van naakte kinderen aan de Drentsche Aa.

De rassschilder Van Dulmen is bijna 90 jaar oud geworden en was tot op hoge leeftijd zeer productief.

Bron: http://inenomassen.nl

Zoutsteeg in Amsterdam