Imposante aquarel van de bekende impressionist Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman (1897-1987). Staande aan het einde van de Prinsengracht in Amsterdam, heeft van Dulmen dit stadsgezicht vastgelegd. Ter rechterzijde is nog net de Magere Brug (over de Amstel rivier) zichtbaar. Daarnaast zijn er de bekende elementen uit zijn werken zoals een fietser, een Amsterdamse brug en natuurlijk de meeuwen van Willem Witsen.Verder zij er twee ouderwetse auto’s zichtbaar. Ik vermoed dat het werk voor de oorlog is vervaardigd toen van Dulmen nog een ingetogener coloriet hanteerde.

Hier onder een foto van dezelfde plek heden ten dage.

Prinsengracht bij de Amstel rivier

Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman, ook Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelman(n) (Bad Kreuznach, 25 augustus 1897 – Zeegse, 21 juni 1987) was een zoon van wiskundeleraar Erasmus Bernardus van Dulmen Krumpelman en Elisabeth Adam. Zijn ouders hadden elkaar in Kreuznach leren kennen. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam. Hij volgde een particuliere tekenopleiding aan de Hendrik de Keyserschool en vervolgde zijn studie aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers. In 1918 werd hij lid van Arti et Amicitiae en exposeerde geregeld op ledententoonstellingen. Hij kwam in contact met kunstenaars August Allebé, George Breitner en Willem Witsen, die hem hielpen zijn stijl te ontwikkelen. Hij schilderde met name in een impressionistische stijl. Na zijn huwelijk in 1921 vestigde hij zich in Drenthe. Hij kwam daar in aanraking met schilders van Groninger kunstkring De Ploeg, waarna zijn schilderstijl losser en kleuriger werd. Hij schilderde en tekende onder meer landschappen, stadsgezichten, circustaferelen en portretten (waaronder het portret van hoogleraar Adrianus van Veldhuizen voor de Groninger Universiteit). Hij ontwierp in 1920 voor Brusse in Rotterdam het omslag voor het boek 25 jaar onder de menschen.

Hij was in 1946 mede-oprichter van De Drentse Schilders, een kunstenaarsvereniging die tot 1953 heeft bestaan. Hij was daarna samen met onder andere zijn zoon Erasmus Herman en Evert Musch mede-oprichter van het Drents Schildersgenootschap (1954). Hij won in 1958 de Culturele prijs van Drenthe. In 1984 organiseerde het Drents Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Bron: wikipedia.org