De brug over de Prinsengracht tijdens een ouderwetse winter met veel sneeuw. De stad met in de verte de befaamde Westerkerk ligt er toverachtig bij.

westerwinter_foto

Het (fauvistische) schilderij werd geschilderd door Roland van den Berg, zoon van de beroemde Freek van den Berg. Roland had zijn atelier ook in de Jordaan, niet ver van de plek waar dit schilderij betrekking op heeft.

Op dertienjarige leeftijd was Roland van den Berg (1950-2007) absoluut ervan overtuigd: ik wil kunstenaar, schilder zijn, net als mijn vader Freek. Die beslissing, of liever dat scherpe inzicht, was heel belangrijk voor Roland van den Berg. De duidelijke liefde voor kleuren was wat hij met zijn vader deelde, die hem in zijn jeugd ook les gaf. Maar in elk ander aspect is het contrast met zijn vader duidelijk. Roland werd op grond van zijn uitzonderlijke talenten toegelaten tot de Rijksacademie. Dat was een rusteloze tijd voor de recalcitrante jongen en anderhalf jaar later werd hij van de academie weggestuurd wegens… ‘een compleet gebrek aan talent!

Maar begaafd of niet, Roland van den Berg was vastbesloten om zelf te bepalen welke weg hij zou volgen. In plaats van de ‘decoratieve’ kunstenaars Matisse of Van Dongen, waren de vurige en veel extremere André Derain en Maurice de Vlaminck zijn helden. Vlammend rood, brandend uit het doek, diepgeel en scherp, soms hoekige lijnen in zeer ritmische composities die het landschap scheuren, het uit elkaar nemen en opnieuw monteren.

VRAAGPRIJS: 1,250 EURO