Staand op de noordelijk IJ-oever, heeft Robert Vorstman hier de rivier het IJ geschilderd. Aan de overzijde is het Amsterdamse centraal station zichtbaar met daarachter de contouren van de stad. Ook is het havengebouw zichtbaar waarvandaan Robert het andere werk op deze site heeft geschilderd. Het schilderij is warm van kleur en straalt een zomerse sfeer uit.

Robert Vorstman (1975) maakt met zijn directe, schilderachtige penseelstreken de meest treffende schilderijen. Met een losse, impressionistische toets legt hij alledaagse taferelen en ontmoetingen vast. Hij beperkt zich tot de essentie van zijn onderwerp dat hij schildert. Met zo min mogelijk detail word een visueel groot effect bereikt. Dit zorgt er voor dat de blik van de toeschouwer naar het belangrijkste onderdeel van het schilderij wordt getrokken. Door zijn lichte toets laat hij soms delen van het doek onbeschilderd. Hierdoor wordt de aandacht van de toeschouwer getrokken naar de schilderachtige penseelstreken, die daardoor als abstracties een eigen leven gaan leiden terwijl ze tegelijk de figuratie en de lichtval suggereren. Robert maakt veelal zijn schetsen buiten en werkt deze vervolgens uit in zijn atelier.

Robert heeft in binnen en buitenland geƫxposeerd. In Amsterdam wordt hij o.a. vertegenwoordigd door de befaamde galerie Mokum.