Prinsengracht in 1941 geschilderd door Raoul Martinez op zijn typische manier: van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Leuk ook om de vrachtauto te zien aan de overzijde van de gracht. Qua kleuren was dit schilderij nog vrolijk. Later in de oorlog maakte Martinez somberder werken.

De kunstschilder Raoul Martinez werd op Cuba geboren. Zijn vader was Spaans en zijn moeder Frans. Vanwege een suikercrisis op Cuba verhuisde in 1890 de familie Martinez naar Frankrijk.

De jonge Martinez raakte in Parijs bekend met de schilderkunst en alle vernieuwingen van die tijd. Hoewel hij hier veel in artistieke kringen verkeerde, is hij nooit in de leer bij een kunstschilder geweest. Hij is een echte autodidact te noemen. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak wist hij naar Nederland te ontkomen, waar hij dertig jaar heeft gewoond en gewerkt.

Martinez is een gerespecteerd kunstenaar wiens werk is opgenomen in de collectie van grote musea als het Kroller-Mueller, het Centraal museum in Utrecht, de Wieger in Deurne. Martinez was ook bevriend met de befaamde kunstkenner H.P. Bremmer. Bijgaand een link naar werk van Martinez in de collectie Kroller-Muller.