Boerderij in Blaricum (volgens de achterzijde van het doek) geschilderd door Joop Stierhout (1911-1990).

Joop Stierhout

Joop Stierhout, werkte graag op lokatie. Romantische boerderijen met hooiberg in het Gooi, doorkijkjes op de Amsterdamse grachten, de schoonheid van de waterkant. Hoewel de schilder lid was van de ‘Heemschut’ hadden onderwerpen als nieuwe wijken, of de bouwput van het stadhuis/opera ook zijn belangstelling.

Amsterdam wordt niet zelden vanaf een eerste verdieping van een herenhuis geschilderd, een voorkeur voor pleinen valt op in het oeuvre.
De stemming van het noordelijk licht krijgt een lichtere toets na een verblijf in de Provence, maar de typisch Nederlandse geometrie in de beeldelementen blijft. De stadssfeer weet Stierhout in een vlotte schets te vangen, cartoons tekent hij slechts een enkele keer. De afwisseling in zijn werk, van levendige taferelen en alledaagse ochtendsluiers, weerspiegeld het karakter van de schilder.

Joop Stierhout werd geboren te Amsterdam en overleed aldaar. Hij ontving zijn opleiding aan de Rijksacademie onder prof. J.H. Jurres en prof. H.J. Wolter. In 1940 ontving hij de Koninklijke Subsidie. Stierhout schilderde in impressionistische trant stadsgezichten, landschappen en bloemstillevens. Stierhout valt op door zijn mooie en levendige kleurgebruik. Hij nam deel aan vele tentoonstellingen en had later zijn eigen bekende kunsthandel in de van Baerlestraat te Amsterdam.