Leuk schilderij van de Loosdrechtseplas. Dit werk werd in 1940 geschilderd door Johan Briedé (1885-1980).

Briedé was kunstschilder en graficus, maar maakte ook ex-librissen en ontwerpen voor boekbanden en boek- en stofomslagen. Daarnaast was hij illustrator en typograaf. Zijn onderwerpen vond hij voornamelijk in de natuur, en hij haalde veel inspiratie uit zijn reizen naar Zweden, Frankrijk, Spanje en Mallorca. Ook was hij vaak op het Hilversumkanaal te vinden, waar hij vanuit zijn boot de waterplanten bestudeerde.

In zijn landschappen is de invloed van de art nouveau, met de gestileerde lijnen en plantaardige motieven, goed te zien. Briedé deed deze invloed onder andere op bij zijn kunstenaarsvriend Theo van Hoytema. Het ‘Bosgezicht met herten’ (1914) in de collectie van Studio 2000 is hier een voorbeeld van.

Briedés loopbaan in de toegepaste kunstsector was in 1910 begonnen, toen hij als kunstenaar voor bedrijven, uitgeverijen en tijdschriften ging werken. Hij ontwierp voor tientallen uitgaven van W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij de boekbanden en omslagen. Van enkele uitgaven, zoals ‘Beschouwingen over bouwkunst en hare ontwikkeling’ van H.P. Berlage (1911) verzorgde hij de illustraties, en hij ontwierp banden en omslagen voor de grote natuurboekenserie van William L. Long. Voor het boek ‘Oude huizen van Rotterdam’, dat in 1915 bij Brusse verscheen, maakte Briedé 130 pentekeningen. Daarnaast was hij de boekbandontwerper voor onder andere Van Nijgh en Van Ditmar, Sijthoff en de Wereldbibliotheek, en hij verzorgde vele opdrachten voor gemeentelijke diensten in Rotterdam.

Door de veranderde opvattingen in zijn tijd kreeg Briedé de ruimte om zich in vele kunstvormen te ontwikkelen. Johan Briedé wist zich als een gewaardeerd kunstenaar te vestigen, wiens werk werd aangekocht door het Rijksprentenkabinet in Amsterdam en verschillende Nederlandse musea. Maar wat belangrijker was: door zijn werk in de toegepaste sector kon een groot publiek in aanraking komen met zijn werk.

Bovenstaande tekst uit: Magazine Studio 2000, jaargang 16, nummer 3, september 2010

Uit Scheen: Johan Briedé (1885-1980)
Johan Briedé woonde en werkte o.m. in Rotterdam, Den Haag, Leiden, Amsterdam, Haarlem en Scheveningen. Maakte reizen naar o.a. Zweden, Frankrijk, Spanje en Mallorca. Werkt onder de naam: J.B. de Chateauroux. Leerling van G.A. Brender à Brandis, J.J.C. Lebeau, W.A. van Konijnenburg en L.W.R. Wenckebach. Johan Briedé schilderde, aquarelleerde, tekende (pen, pastel) en lithografeerde in impressionistische trant landschappen, zeegezichten, schepen enz., dieren en bloemen. Maakte illustraties, ex-librissen enz. Lid van de Federatie van B.B.K.

Musea: o.a. in het Goois Museum Hilversum, Drents Museum te Assen, Museum Hilversum, Singer Museum Laren, Atlas van Stolk in Rotterdam en Maritiem Museum Rotterdam.