Gezicht op Hattem bij nacht met op de voorgrond de IJssel rivier. Een bekend en geliefd onderwerp van Jan Voerman Sr (1857-1941).

Veel mensen kennen de schilder Jan Voerman sr. vooral als de man die eindeloze wolkenpartijen, koeien en IJsselgezichten schilderde. Geboren in 1857 in Kampen als zoon van een koeboer speelde Jan Voerman als kind al vaak tussen de koeien en de paarden in de weilanden. Door te tekenen probeerde Voerman de omgeving waarin hij zo graag speelde in beeld te brengen.
Voermans passie voor tekenen werd gestimuleerd doordat hij samen met Willem Bastiaan Tholen – wiens vader ook schilderde – op school zat. Na de lagere school gingen de vrienden Voerman en Tholen in de avonduren naar de stadstekenschool in Kampen waar zij les kregen van onder andere Johannes Daniël Belmer.

In 1876 werden beiden aangenomen op de Rijksacademie in Amsterdam waar zij les kregen van Auguste Allebé, een docent die grote waarde hechtte aan het beheersen van diverse schildertechnieken. Voerman volgde tot 1883 lessen aan de Academie. In 1880 onderbrak hij zijn tijd in Amsterdam om een jaar aan de Antwerpse Academie te studeren.
Sinds 1883 had Voerman een pied-à-terre aan de Vloeddijk in Kampen, waar hij zich gedurende de zomermaanden vestigde. Samen met collega’s als W.B. Tholen en P.J.C. Gabriël zwierf hij dan door de weilanden en polders rond Kampen om daar te tekenen en te schilderen.

Na zijn huwelijk met Anna Verkade vestigde het stel zich in 1889 in Hattem waar zij de rest van hun leven zouden blijven wonen.
In zijn academietijd en de eerste jaren daarna, zeg de jaren 1876-1885 schilderde Voerman nogal eens portretten, maar ook Jordaantypes en interieurs met joden. Meer en meer legde hij zich echter toe op het schilderen van landschappen en dan vooral IJsselgezichten en veestukken. Daarnaast schilderde en aquarelleerde hij tussen 1888 en 1904 veel bloemstillevens.

Vanaf de jaren negentig wordt hij bij het grote publiek bekend met vooral zijn IJsselgezichten. Het bezorgde Voerman een geheel eigen plaats in de Nederlandse schilderkunst. Niet alleen de IJssel, maar vooral ook de wolkenluchten boven die rivier – het spel tussen zon, licht en lucht – fascineerden hem eindeloos. Het afgebeelde schilderij ‘Zomermorgen’ is daar één van de vele voorbeelden van, net zoals het schilderij ‘Bewogen lucht’ dat de voorzijde van deze krant siert.

Museum: Voerman Museum Hattem, expositie over leven en werk van Jan Voerman Sr getiteld “In Vervoering van Voerman”, Van 12 november tot en met 12 april 2020