Prachtig gezicht op Hattem met op de voorgrond de IJssel rivier. Geschilderd door de bekende schilder Jan Voerman Senior.

Let maar niet op Voer, hij is aan het broeden op een wolk” Dat zei Anna Verkade over haar echtgenoot Jan Voerman, als hij zich weer eens had afgezonderd om een wolkenlucht te tekenen of te schilderen. Bijna zijn hele leven werkte Jan Voerman sr. (1857-1941) aan de IJssel. Hij was een boerenzoon uit Kampen en voelde zich verbonden met deze rivier en het weidse landschap met vee. Met daarboven de steeds wisselende wolkenluchten. Daaraan heeft hij ook zijn bijnaam te danken: de IJsselschilder.

Voerman heeft vrijwel zijn hele leven in zijn geboortestreek gewerkt. Na zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunst bleef hij aanvankelijk in Amsterdam werken. Maar ook toen trok de IJssel al. Regelmatig ging hij naar Kampen en Hattem om er in de vrije natuur te tekenen en te schilderen. Na zijn huwelijk in 1889 met Anna Verkade keerde hij definitief terug naar Hattem. Daar ontwikkelde hij zijn eigen stijl, waarin hij de tradities van de Hollandse zeventiende-eeuwse landschapsschilderkunst mengde met het negentiende-eeuwse impressionisme van de Haagse School.

Werk van Voerman bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Museum de Fundatie in Zwolle, het Voerman Museum Hattem, het Drents Museum en het Stedelijk Museum Zutphen.

Museum: Voerman Museum Hattem, expositie over leven en werk van Jan Voerman Sr getiteld “In Vervoering van Voerman”, Van 12 november 2019 tot en met 12 april 2020