Imposant strand/zeegezicht van de Nederlandse impressionist Hans Bayens (1924-2003).

Bayens was een Nederlandse schilder, tekenaar en beeldhouwer. Hij werd in november 1924 geboren in België uit Nederlandse ouders. Na zijn eindexamen aan het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium studeerde Bayens van 1946 tot 1949 aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Dankzij een beurs van Maison Descartes kon hij daarna een jaar in Parijs wonen en werken.

In 1952 vestigde Hans Bayens zich in Amsterdam. Hij werkte in een impressionistische stijl en maakte vooral portretten en scènes uit het dagelijkse leven. Hans Bayens portretteerde onder meer de dirigent Ricardo Chailly, de politicus Willem Drees sr. en cabaretier Wim Kan. Ook ontstonden landschappen en stillevens in een expressievere stijl.

Bayens maakte een aantal beelden van belangrijke Nederlandse schrijvers. Op de torensluis over het Singel in Amsterdam staat een beeld van Multatuli. Op de Lindengracht staat het beeld van Bayens van de schrijver Theo Thijssen en in het Oosterpark in Amsterdan staat ‘Hommage aan Nescio’, waarmee hij de ‘Titaantjes’ uitbeeldde.

Het werk van Bayens was te zien in vele galeries en musea in en buiten Nederland.