Sint Nicolaas kerk in Amsterdam geschilderd door Herman Bogman jr (1890-1975).

Herman Bogman is één van de grote namen in de Nederlandse aquarelschilderkunst. Hij schiep een oeuvre dat nog steeds imponeert door haar kwaliteit én omvang. De laatste grote tentoonstelling van zijn werk, in het Haagse Gemeentemuseum, dateert van 1970.

Een echte kunstenaar is in staat zich te vernieuwen, wegen in te slaan die zijn kunstenaarschap nieuw élan geven. Herman Bogman heeft dat gedaan. De artistieke loopbaan van Herman Bogman is namelijk vrij exact in twee delen te scheiden. De jonge Bogman schildert in olieverf. Maar omstreeks zijn vijftigste laat hij dat medium resoluut vallen om de resterende 35 jaar van zijn leven vrijwel uitsluitend aquarellen te vervaardigen. Daarin blijkt ook zijn ware meesterschap te liggen. Waren zijn olieverfschilderijen zeer verdienstelijk geschilderde doeken, waar een gretig koperspubliek zich over ontfermde, zijn aquarellen zijn van hoger niveau.

Herman Bogman kiest traditionele onderwerpen: stillevens, bloemstukken, landschappen, stadsgezichten en portretten. In de tentoonstelling zijn ook de originele objecten te zien die hij als model gebruikte voor zijn stillevens.