Last page»

Gerbrand Frederik van Schagen is de vervaardiger van dit dorpsgezicht. Van Schagen is geboren op 7 Maart 1880 te Den Haag en overleden op 4 Oktober 1968 te Laren.

Hij volgde zijn opleiding aan de Ambachtschool voor Decoratie, Hout en Marmerschilderen. Verder kreeg hij tekenlessen van de ook in Laren gewerkt hebbende W.L.Bruckman.

Hij vervolgde zijn avond opleiding tot kunstschilder aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten.
In zijn vrije tijd trok hij er vroeg op uit om in de natuur te schilderen. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende voortreffelijke landschappen,aanvankelijk in de trant van de Haagse School,
maar naderhand in een eigen impressionistische stijl. In 1916 hield Van Schagen zijn eerste expositie in Den Haag. In 1918 vestigde hij zich in Laren en werkte hij in ‘t Gooi, Zuid-Limburg, Zierikzee, Veere, Enkhuizen, Hoorn, Leeuwarden en Giethoorn.

Buiten Nederland werkte hij o.a.:in Brugge,Parijs en Zuid-Frankrijk. In 1930 hield hij een grote tentoonstelling bij Kleykamp in Den Haag,waar H.M.de Koningin-moeder een schilderij van hem aankocht.

Hij was lid van de vereniging Arti et Amicitae, St.Lucas,de Vereniging voor Beeldende Kunstenaars en van de Gooise Schildersvereniging.

Werk van Van Schagen is o.a.:in bezit van het Singer Museum te Laren en in de Rijkscollectie.