Bijzondere aquarel van Ferdinand Hart Nibbrig. De aquarel stelt Volendam voor rond 1900. Omdat Hart Nibbrig later in zijn loopbaan pointillistisch ging werken, zal deze aquarel een vroeger werk van hem kunnen zijn. Dat het Volendam betreft is o.a. te zien aan de klederdracht van de mensen op de dijk.Onderaan staat een foto van de situatie heden ten dage.

Ferdinand Hart Nibbrig (Amsterdam, 5 april 1866 – Laren, 12 oktober 1915) was een Nederlands schilder en theosoof. Hij was één van de eerste kunstenaars die het luminisme in Nederland introduceerde.

In zijn eerste jaren als schilder werkte Hart Nibbrig vooral in de impressionistische stijl van de Amsterdamse School, maar na een jaar in Parijs (1890), wendde hij zich onder invloed Vincent van Gogh en Georges Seurattot het pointillisme. Hij was ook een van de eerste schilders die het luminisme in Nederland introduceerde. Zijn werken kenmerken zich door veel licht en heldere kleuren. Hij woonde in Laren in het Gooi, maar werkte ook in andere plaatsen in Nederland, met name aan de kust zoals Vlieland en het Zeeuwse Zoutelande. Hij maakte ook reizen naar Noord-Afrika en Duitsland.

Ferdinand Hart Nibbrig was de tweede zoon van Pieter Nibbrig en Elisabeth Hart. Vanaf 31 januari 1884 mocht hij zich bij Koninklijk Besluit Ferdinand Hart Nibbrig noemen. De namen Hart en Nibbrig mochten aan elkaar gekoppeld worden omdat zijn moeder in 1880 de laatste van haar drie kinderloze broers had verloren, waardoor het voortbestaan van de naam Hart onmogelijk zou zijn geworden.

In 1895 huwde hij Johanna Bartruida Moltzer. Hij leerde haar kennen bij het maken van portretten van leden van haar familie Moltzer, die een likeurstokerij annex drankenhandel exploiteerden aan de Rozengracht. Johanna was Nederlands-hervormd, maar werd in 1908 lid van de Theosofische Vereniging.Ferdinand werd lid van de Gooise loge die begin 1908 was opgericht. Johanna was zo onder de indruk van Rudolf Steiner dat zij enkele jaren na het overlijden van haar echtgenoot verhuisde naar Dornach bij Bazel, waar Steiner een eigen instituut had gesticht.

In 1981 werd in het Singer Museum in Laren de Hart Nibbrigzaal ingewijd voor een permanente opstelling van zijn schilderijen, tekeningen en litho’s.

In Laren is de Hart Nibbriglaan naar hem vernoemd, in Den Haag is in 1925 de Hart Nibbrigkade in het Benoordenhout aangelegd.

Bron: wikipedia

Volendam