Zomers strandgezicht van Cornelis Vreedenburgh (1880-1946). Dit werk heb ik recent kunnen aanschaffen. Het is direct afkomstig uit de familie Vreedenburgh. Het werk is om twee redenen bijzonder te noemen. Op de eerste plaats betreft het hier het gezin van Cornelis Vreedenburgh zelf. Te zien zijn zijn vrouw Marie Schotel en zijn twee kinderen Elisabeth en Kees Eppo. Omdat Vreedenburgh in 1912 in het huwelijk trad met Marie Schotel, vermoed ik dat dit werk rond 1920 is gemaakt. Vreedenburgh leefde in die periode in Laren.

De tweede reden dat dit werk bijzonder is, is dat het het enige strandgezicht is dat ik ken van Vreedenburgh. Ik heb nooit ergens anders of in een boekwerk, een strandgezicht (in olie) van Vreedenburgh gezien. Mij verbaast dat omdat Vreedenburgh gek was op water, gezelligheid, warme kleuren. Maar wellicht had hij een hekel aan zand of was het gewoon niet praktisch met schilderspullen etcetera.

Het werk is niet gesigneerd maar men zegt dat het “signed all over is”. Het is Vreedenburgh ten voeten uit. Wellicht heeft hij het niet gesigneerd omdat dit intieme schilderij niet voor verkoop bedoeld was maar voor de familie zelf. Ik ben er in ieder geval zeer mee verguld. Het neemt een bijzondere plek in in mijn verzameling.

Het grote gezin Vreedenburgh groeide op met kunst. Vader Gerrit was een verdienstelijk kunstschilder. Bovendien runde hij in Cornelis’ geboortestad Woerden een goed lopend schildersbedrijf. De kinderen trokken iedere zondag met vader erop uit om in de vrije natuur te tekenen en te schilderen. “Wij hebben eigenlijk allemaal met verf gespeeld”, zei Cornelis Vreedenburgh later eens, toen hij terugblikte op zijn kindertijd. Hij werd de beroemdste schilder van het gezin en ontwikkelde zich tot een belangrijke vertegenwoordiger van de nabloei van de Haagse School.

De jonge Cornelis begon dan ook zijn loopbaan bij zijn vader als huis- en decoratieschilder. Ondertussen benutte hij zijn vrije uren zoveel mogelijk om zich verder te bekwamen in tekenen en schilderen. Hij begon met aquarellen, tekeningen en etsen van stadsgezichten en landschappen. Naast zijn vader, van wie Cornelis zijn eerste tekenlessen kreeg, waren zijn leermeesters Gerard Roermeester en Willem Bastiaan Tholen.

Toen Vreedenburgh nog in Woerden woonde, trok hij er graag op uit met zijn boot om op het water te tekenen en schilderen. Tholen nam hem vaak mee de Kaag op en langs de Zuiderzeekusten. Daarna werkte hij enkele jaren in Nieuwkoop, Reeuwijk en Warmond vertoefd. In 1910 volgde er een reis naar Frankrijk, waar hij onder meer contact onderhield met Chris van der Windt. Na zijn huwelijk in 1913 met M. Schotel vestigde het echtpaar zich in Hattem van waar onder meer Kampen en Nunspeet werden aangedaan. In 1917 verhuisden ze naar schildersdorp Laren. De nabijgelegen Loosdrechtse plassen met haar talrijke bootjes vormden meer dan eens een bron van inspiratie.  Vanuit Laren kon Vreedenburgh eveneens wat makkelijk naar Amsterdam op een neer, een stad die hem bijzonder fascineerde. Bovendien schilderde hij in het Franse Saint-Tropez en Arles, het Italiaanse Camogli, het Portugese Estoril en in Duitsland, Zwitserland en Palestina.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook Vreedenburghs onderwerpkeuze veelzijdig was. Hij maakte naast zijn bekende weidelandschappen ook schitterende stads-, haven- en riviergezichten. Zijn mooiste werken baden in een zinderend zonlicht. Vreedenburghs talent en ijver bleven niet onopgemerkt. De beloning volgde in 1904, toen hij voor het eerst de ten tijde van koning Willem III ingestelde Koninklijke Subsidie kreeg. Een jaar later won hij de Willink van Collen-prijs bij het Amsterdamse kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae en ontving hij opnieuw een Koninklijke Subsidie. In 1906 kreeg hij dit koninklijk stipendium voor de derde maal, waarna in 1907 koningin-moeder Emma een ‘Landschap met koeien’ van hem kocht. Ook haar dochter, de latere koningin Wilhelmina, werd in de loop der tijd een groot liefhebster van het werk van Cornelis Vreedenburgh. Evenals haar moeder verwierf zij verschillende werken van hem.

Musea: Singer Museum te Laren, Voerman museum te Hattem, John Selbach Museum te Maaseik, Dordrechts museum.