Botters zeilend op de Zuiderzee zoals door Anthonie Pieter (AP) Schotel vastgelegd ergens halverwege de vorige eeuw. Vooral het water is zeer kundig weergegeven. Het stroomt van het doek af. Op het zeil is een afkorting te zien “VDL” of “VOLE”. Mogelijk is de botter afkomstig uit Volendam.

Anthonie Pieter Schotel ( Dordrecht 1890 – 1958 Laren) wilde van jongs af aan schilder worden. Op 25-jarige leeftijd huurde hij een atelier aan de Bomkade in Dordrecht. In 1926 verhuisde hij naar Volendam en van 1929 tot zijn dood in 1958 woonde hij in Laren.

Hij was een afstammeling van de bekende zeeschilder Johannes Christiaan Schotel, en schilderde vooral het water en schepen. Hij had een voorliefde voor de botters op de Zuiderzee, maar na de aanleg van de Afsluitdijk werkte hij ook in Zeeland en Rotterdam. Zijn watergezichten zijn opgezet in tere, grijze tonen met door gefilterd licht vervaagde vormen. Hij maakte ook stadsgezichten en stillevens. In 1923, 1924 en 1936 reisde hij naar Frankrijk, naar Normandië, Bretagne en de Rivièra en tenslotte naar Parijs, waar kleurige stadsgezichten tot stand kwamen.

Werk van A.P. Schotel is opgenomen in de vaste collectie van o.a. het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Dordrechts museum.