Gezicht op een plas (volgens de handgeschreven tekst aan de achterzijde geschilderd bij het plaatsje Noorden in het groene hart) met op de achtergrond een zeilbootje. Geschilderd door Adrianus Johannes Zwart (1903-1981).

Zijn eerst schilderij is uit 1915. Het jaar daarvoor won een doos schildersmaterialen plus een wekelijks bezoek aan de schilder Otto Kriens om zijn werk te laten beoordelen. Later volgde hij twee jaar lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

De stijl van zijn vroege werk doet denken aan de Haagse School. Deze was rond 1915 al over haar hoogtepunt heen. Later werd zijn stijl losser, meer impressionistisch en kleurrijker.

Na zijn huwelijk in 1926 was hij voor zijn levensonderhoud geheel op de inkomsten uit zijn werk als schilder aangewezen. Hij was zeer productief. Hij reisde veel door Nederland, eerst alleen, later met zijn gezin in een verbouwde verhuiswagen. In 1936 werd deze vervangen door een speciaal voor Zwart gebouwde woonboot. Ook hiermee ging hij weer reizen: eerst richting Gorinchem, vervolgens via Nijmegen en Arnhem over de IJssel naar Hattem. Ook werd over de Maas koers gezet naar Namen.

plassen_nieuwkoop_RinkeVelds

Foto: Rinke Velds

’s Winters lag De Trekschuit in Meppel. Door contacten met de Meppeler schilders ging Zwart over tot het gebruik van lichtere kleuren. De donkere landschappen en interieurs maakten plaats voor een lichter palet met losse penseelvoering.

Na de oorlog begon het reizen met De Trekschuit weer. Hij maakte o.a. veel schilderijen van de Nieuwkoopse Plassen. Ook nadat De Trekschuit vanaf 1949 een vaste ligplaats in Voorburg kreeg, bleef het echtpaar Zwart reizen, nu naar Zuid-Frankrijk en Spanje. Op de geëxposeerde schilderijen en aquarellen is te zien dat het zuidelijke licht hem aanzette tot een ander kleurgebruik en grotere contrasten tussen licht en donker.