Twee boten op de Zuiderzee met in de verte een zeilboot geschilderd door Anthonie Pieter Schotel (1890-1958). Het betreft een tempera, iets waarom Anthonie Schotel bekend staat. Tempera is een verfsoort bestaande uit een emulsie met kleurpigment. Eenmaal gedroogd is de verf zeer duurzaam.

Antonie Pieter Schotel, afstammeling van de bekende zeeschilder Johannes Christiaan Schotel, wilde van jongs af aan schilder worden. In 1901 kreeg hij zijn eerste schilderslessen, van Hermanus Gunneweg. Volgens de wens van zijn ouders werkte hij aanvankelijk in de handel, tot hij op 25-jarige leeftijd een atelier huurde aan de Bomkade in Dordrecht. Hij vertrok in 1926 naar Volendam; van 1929 tot 1959 woonde hij in Laren. Schotel schilderde veel rivier- en zeegezichten, het liefste direct naar de natuur. Op zijn eerste doeken overheerste een grijzige toon. Later gebruikte hij fellere kleuren en werd zijn penseelvoering minder breed en fors.

Werk van A.P. Schotel is opgenomen in de vaste collectie van o.a. het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Dordrechts museum.