De collectie is wederom uitgebreid met een kunstwerk. Ditmaal een zicht op de Loosdrechtse plas, geschilderd in 1933 door de befaamde schilder Cornelis Vreedenburgh. Het schilderij, dat 50×50 cm meet, toont enkele zeilbootjes liggend aan de steiger. In de verte zijn ook varende zeilbootjes te zien.

Cornelis Vreedenburgh was grotendeels autodidact. Aanvankelijk werkte hij als huisschilder en tekende en schilderde in zijn vrije tijd, totdat hij zich 1904 door een koninklijke subsidie geheel aan de schilderkunst kon wijden. Veel had hij aan de adviezen van W.B. Tholen, die hem vaak op zijn boot meenam over de Kaag en de Loosdrechtse plassen. De weide- en watertaferelen die Vreedenburgh schilderde waren direct zeer geliefd door hun sterke kleuren en de treffende manier waarop hij het licht en de atmosfeer van het Hollandse landschap kon weergeven.

Ik kwamj per toeval in contact met de familie van Dijk uit Loodsrecht die tot de jaren 70 van de vorige eeuw eigenaar was van de gelijknamige jachthaven. Zij wisten mij te vertellen dat Vreedenburgh veel ter plekke de plassen vastlegde.  Zie ook de vooroorlogse foto van de jachthaven van Dijk hieronder. Het lijkt er inderdaad op dat Vreedenburgh in het schilderij de linker steiger vereeuwigde.

loosdrecht