Korte geschiedenis

Ik ben mijn leven lang in kunst geïnteresseerd geweest en dan met name in schilderijen. Rond het jaar 2000 begon ik met het aanleggen van een verzameling. Ik was destijds getroffen door de “After nature” beweging die realistische impressies maakte, zoals stadsgezichten met vuilnisbakken en lelijke auto’s. De rauwe werkelijkheid werd vastgelegd zoals zij was, naar de natuur als het ware. De stad Amsterdam vormde de rode draad en schilders waren Ernst Voss, Edwin Hagendoorn, Jurgen Leippert, Bart Domburg.

Later ben ik me meer gaan verdiepen in de klassieke stadsgezichten van Amsterdam waarbij ik me vanwege beperkt budget richtte op de kleinere meesters als Jan Korthals, Raoul Martinez, Joop Stierhout, Herman Bogman, Ben Viegers etcetera. Naarmate mijn budget toenam kon ik ook duurder werk aanschaffen van schilders als Willem Alexander Knip, Gerard Johannes Staller, en Cornelis Vreedenburgh, al lange tijd mijn favoriete impressionist. Feitelijk keek ik met een schuin oog naar de beroemde Meentwijck collectie.

Circa 5 jaar geleden ben ik het onderwerp Amsterdam ook iets gaan loslaten. Ik wilde gewoon mooie Hollandse impressionistische schilderijen kopen van de mij reeds bekende schilders. Hierbij viel mij op dat veel van de klassieke kunstenaars in mijn collectie tot de Larense school behoorden (zie ook het boekwerk “Schilders van Laren” van Carole Denninger) . Dat was min of meer toeval maar het is fijn een rode draad te hebben. Daarnaast ging ik ook schilderijen van hedendaags impressionisten als Hans Versfelt, Louis Visser en Titus Meeuws verzamelen.

In 2019 heb ik werk van Louise Loeber aangeschaft. Zij was in Laren de buurvrouw van Bart van der Leck en werd door impressionist Co Breman opgeleid. Maar haar werk is geometrisch qua stijl. 

Recent heb ik besloten dat ik vooral wil verzamelen wat ik mooi vind. Gewoon eclectisch. Er is namelijk zoveel moois gemaakt. Wat te denken van het kleurrijke expressionisme van de Groninger ploeg met Johan Dijkstra en Jannes de Vries, de nulbeweging rond Jan Schoonhoven, het fauvisme van Freek en Roland van den Berg, het art deco van Dirk Smorenberg, het neo-impressionisme van Jo Koster van Hattem, de Haagse School van Weissenbruch en Floris Arntzenius,  het realisme van Wim Oepts en de Stijl van Bart van der Leck. En zo kan ik nog even doorgaan. 

Adres:
Collectie L’impression:
Herengracht 495,
1017 BT Amsterdam
The Netherlands

Bezoek:
Graag op afspraak:
+31 6 81 50 90 88
limpression1@gmail.com