Ik ben gek op kleurrijke impressionistische schilderijen. En tegelijkertijd ben ik ook kleurenblind. Een gekke combinatie maar het bestaat wel. Als kleine jongen kon ik al nooit het getal ontdekken dat tussen de andere kleuren verscholen zat (zie bijgaand plaatje). Hoe ik ook keek. En dan met name bij bepaalde kleuren, zoals groen, bruin en oranje. Ik kan me ook herinneren dat als het Nederlands elftal (oranje) tegen Ierland (groen) speelde, ik niet hoefde te kijken. Ik zag 22 oranje spelers.

Het zat hem in de kegeltjes in mijn ogen. Een afwijking waar ik in ieder geval prima mee kan leven en waar ik nauwelijks tot geen last van heb. Maar wellicht beïnvloed het wel mijn smaak qua schilderijen. Bij een van Gogh wordt vermoed dat hij een oogafwijking had waardoor hij de werkelijkheid geler zag. Niet heel erg. Wellicht zelfs artistiek. Er valt in ieder geval goed mee te leven en genieten.

Kleurenblind

Voor mijn website moet ik ook af en toe kleuren kiezen en omdat ik niet zeker ben van mijn ogen, roep ik altijd de hulp in van anderen. Of ik kijk met een schuin oog naar erkend experts zoals de mensen van het befaamde Engelse verfmerk Farrow & Ball. Zij hebben volgens mij alleen maar mooie kleuren geselecteerd. Iedere kleur bij hen is raak. Zoals superbelegger Warren Buffett al zei: “if you do not know about jewelry, make sure you trust the jeweller”. Daar houd ik mij dan ook maar aan.

Bij de aankoop van schilderijen, vraag ik altijd om een second opinion bij kennissen. Daarbij weet ik dat kunstenaars vaak dezelfde kleuren gebruiken. Zo is een Cornelis Vreedenburgh gek op blauwgroen dat in veel van zijn werken terugkomt.

Wellicht dat als ik meer kegels in mij ogen had gehad, ik de werken toch nog anders zou zien. Maar ik geniet er nu ook al van !