Leuk historisch schilderij van Joop Stierhout. Het is geschilderd in de bekende pasteltinten die het werk van Stierhout kenmerken.

Dit schilderij is in 1968 gemaakt rond de Valkenburgerstraat in Amsterdam. Te zien is het bouwterrein dat werd gebruikt voor de aanleg van de IJtunnel. Ook de ingang van de tunnel zelf is zichtbaar.

Hoewel het plaatje wellicht niet zo mooi is als een landschap, laat het wel duidelijk de ontwikkeling van de stad zien. Het maakt het dan ook heel bijzonder. L’Impression is blij met deze leuke aanwinst.

Joop Stierhout (Arnhem, 28 maart 1911- Amsterdam, 11 maart 1997) was een Nederlands impressionistische kunstschilder. Hij kreeg bekendheid vanwege de haven- en stadsgezichten van zijn woonplaats Amsterdam. Joop Stierhout schilderde in de stijl en traditie van de Haagse School.

Na de kunstacademie in zijn geboorteplaats Arnhem vestigde Stierhout zich in Amsterdam. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog schilderde hij vaak landschapstaferelen in het Gooi en de Vechtstreek. De oorlog belette hem echter op kunstreis te gaan.

Na de oorlog gaat hij niet met de populariteit van het modernisme mee, maar legt zich toe op traditioneel vakmanschap bij stadsgezichten, portretten en bloemstillevens. Vanaf de tachtiger jaren krijgen zijn stadsgezichten een lichter coloriet na een verblijf in de Franse Provence.