Afgelopen weekeinde bezocht ik de expositie over de Groniger ploeg schilder Jannes de Vries. Deze wordt georganiseerd in de Oude School te Kortenhoef. Ik was zeer onder de indruk van het oeuvre van deze Ploeg schilder en heb zijn naam op mijn wensenlijstje gezet.

Mocht u een schilderij van Jannes de Vries hebben dat u overweegt te verkopen, neemt u dan contact met mij op.

Kunst aan de Dijk Kortenhoef presenteert dit jaar een prachtige verzameling werk uit particuliere collecties van de Ploegschilder Jannes de Vries. Een must voor iedere liefhebber van expressionistische schilderkunst.

Als jonge kunstenaar reisde Jannes de Vries (Meppel 1901-1986 Groningen) in 1923 en 1924 door Frankrijk, Italië en Noord-Afrika aan. Bij zijn terugkomst in Groningen sloot hij zich aan bij kunstkring De Ploeg. Zowel de indrukken die hij opdeed tijdens zijn reis als zijn lidmaatschap van De Ploeg inspireerden hem in zijn ontwikkeling als schilder. Het Groninger landschap, dat voor de schilders van De Ploeg zo’n belangrijke bron van inspiratie vormde, zou zijn hele leven ook zijn voornaamste onderwerp blijven. Jannes de Vries raakte verknocht aan de weidsheid, het licht en de luchten. Tot aan zijn dood trok hij in weer en wind erop uit om dat ‘hoge land’ vast te leggen. Hij schilderde Groningen zoals het was en voor een deel nog altijd is: vette, blauwzwarte klei, citroengeel koolzaad, goudgeel tarwe, heldere of donkerdreigende luchten, romaanse kerkjes en eeuwenoude boerderijen in karakteristieke kleuren. Met een steeds feller wordend palet en krachtige verfstreken – hij gebruikte veelvuldig het paletmes en de achterkant van zijn kwast – gaf Jannes de Vries vorm aan zijn emotie en innerlijke beleving van het schitterende Groninger land.

De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef

Dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur

Entree: € 6,50 | Donateurs: € 5 | tot 16 jaar gratis

Kaarten aan de kassa (ook pinbetalingen mogelijk)