Het verzamelen van kunst is om verschillende redenen een bijzonder leuke en avontuurlijke bezigheid. Zo kom je regelmatig mensen tegen van diverse pluimage. Mensen die ik in mijn dagelijkse bestaan niet zo snel zal tegenkomen. Dat is uitdagend en vraagt veel flexibiliteit. Zo ken ik diverse tussenhandelaren die vlooienmarkten afstruinen op zoek naar mooie en niet ontdekte kunstwerken. Deze mensen spreken de taal van de straat. Juist omdat ik regelmatig mooie werken kan verwerven dankzij deze mensen, is het van belang om snel tot zaken te kunnen komen. Daarbij spelen kennis en intuïtie een grote rol. Belangrijkste vraag voor mij is of de betreffende handelaar integer is en of deze ook liefde voor de kunst en kennis van de materie heeft. Als dat zo is, word ik graag klant. Natuurlijk moet ik wel blijven opletten en mijn eigen kennis ook op peil houden. Maar iedere keer als ik op deze manier een mooi, nog niet ontdekt schilderij heb kunnen kopen, geeft mij veel voldoening. Het verhaal van de aankoop is soms minstens zo leuk als het aangekochte zelf.

Zo kwam ik twee jaar terug via via in aanraking met een heel aardige meneer die een mooi schilderij te koop had. Hij bleek ex-wapenhandelaar, droeg een kek leren jack en wilde slechts afspreken in een anoniem hotel langs de snelweg. Toen ik meneer ontmoette, zag ik al vrij snel dat hij een mooi kunstwerk had gevonden waar hij tevens met veel liefde en kennis over sprak. Hij had zich goed verdiept in de materie. En de man zelf kwam op mij prima over, ondanks de vooroordelen die ik toch aanvankelijk had. Achteraf was het betreffende werk een van mijn mooiste aankopen, “een rijksmuseum stuk”.

Afgelopen maand heb ik ook weer met bijzondere mensen te maken mogen hebben. Zo had ik contact met een echte Rotterdammer, een Hagenees die het mooie Haagse dialect meester was en een volbloed Amsterdammer. Allemaal bijzondere mensen met als gemeenschappelijke deler liefde voor de kunst, Het geeft mij veel energie om met uiteenlopende mensen om te gaan.

Natuurlijk gaat het ook weleens verkeerd maar dat is een beetje het risico van het vak. Ik had weleens via een tussenhandelaar iets moois gevonden dat later toch vals bleek te zijn. Maar waar gehakt wordt, vallen spaanders. Verder leer je er altijd van.