Afgelopen week kon bijgaand schilderij aan de collectie worden toegevoegd. Het is geschilderd door de bekende kunstenaar Willem Alexander Knip (1883 – 1967). Het werk toont de Grimnessesluis (bij de Grimburgwal, vlakbij de Oudemanhuispoort) in het centrum van Amsterdam. De foto onderaan toont hetzelfde punt in 1941.

Het werk stond aangeboden bij een veilinghuis en het werd daar als “zicht op een gracht” aangeduid terwijl het niet zomaar een willekeurige gracht in een Nederlands stadje maar gewoon een gracht in hartje Amsterdam is ! Knip schilderde overigens vaker in de binnenstad van Amsterdam.

Willem Knip werd op 31 januari 1883 te Amsterdam geboren. Hij kreeg onder andere les van Jan Visser en werkte een paar jaar op het atelier van Chris Lebeau. In 1905 vestigde hij zich in Laren en werkte in een deel van De Vlasschuur die hij had gehuurd en ging naast Derk Meeles aan het werk. In 1912 had hij zich aardig opgewerkt en kocht een stukje grond aan de Jagersweg waarop hij door architect Elzinga een huis met atelier liet bouwen. Na 1921 breidt hij zijn werkterrein uit tot Frankrijk, ItaliĆ« en Spanje. Na de oorlog kreeg hij steeds meer succes met zijn landschappen en dorpsgezichten, die hij vlot verkocht in binnen- en buitenland. Hij kocht een groter huis met atelier aan de Torenlaan die hij “De Knip” noemde. Willem Knip werd in 1942 onderscheiden met de St. Lucasprijs en in 1953 met een Arti Medaille. Hij was lid van Arti et Amicitiae, St. Lucas en de Gooische Schildervereniging. Hij was tevens in het bestuur van ‘Arti et Amicitiae’ en de Gooische Schildersvereniging opgenomen. Hij exposeerde behalve in Nederland ook in Oslo, Liverpool, Zuid-Afrika en Noord-Amerika. Knip overleed op 28 oktober 1967 te Blaricum.