Werk van de bekende luminist Hendrik Jan Wolter (Amsterdam 1873 – 1953 Amersfoort) mag niet ontbreken in de verzameling. Heeft u een werk van hem dat u wilt aanbieden, schroom niet mij te contacteren.
Hendrik Jan Wolter werd in 1873 te Amsterdam geboren en verhuisde op jonge leeftijd naar Amersfoort. Nadat hij zijn eerder begonnen militaire carrière had beëindigd schreef hij zich in aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn Belgische training is een van de belangrijkste verklaringen voor zijn on-Nederlands vlotte en kleurig impressionistische stijl van werken. Duidelijk zijn de invloeden van de Franse impressionisten op zijn werk. In 1899 vestigde Wolter zich in Leusden en trad daar in het huwelijk. Korte tijd woonde hij in Laren, Amsterdam, Haarlem en daarna weer in Laren. Van 1925 tot 1938 was Wolter als hoogleraar verbonden aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam.

In de loop der jaren zijn er diverse exposities aan het werk van HJ Wolter gewijd, onder andere in museum Flehite in Amersfoort. Tevens is er een boek over zijn werk geschreven.

Prof HJ Wolter heeft diverse Amsterdamse stadsgezichten geschilderd waarvan de meest bekende, gezichten op de Amstel zijn (vanuit zijn atelier aan de Amsteldijk).