Ter aanvulling van de collectie zoekt L’impression werk van de bekende kunstenaar Co Breman. Heeft u een schilderij van Co Breman in bezit dat u overweegt te verkopen, houd ik mij van harte aanbevolen. Ik zal een faire prijs betalen.

Nadat de vader van Co Breman in 1875 overleed kwam hij onder de hoede van voogden, die hem stimuleerden om voor een artistiek beroep te kiezen. Hij ging naar de schilder- en tekenschool van Jan Derk Huibers te Zwolle en haalde een lerarenakte in tekenen. Rond 1889 ging hij naar Brussel waar hij ging werken in decoratieateliers en studeerde aan de Academie Royal des Beaux Arts. In 1893 ging hij een tijdje naar Parijs.

Via Amsterdam trok Breman in 1897 naar Het Gooi, aangetrokken door de enthousiaste verhalen van schildersvrienden die daar werkten. Hij huurde daar de “Oude Brouwerij” in Blaricum en  Breman leidde er een vrolijk en zorgeloos bohemienleven.  Twee jaar later huurde Breman een boerenhuisje, waar de eet- en drinkpartijen doorgingen. Breman en zijn vrienden behoorden ook tot de vaste bezoekers van het ‘Kroegje’ van Jan Hamdorff, dat uitgroeide tot een soort van kunstenaarscafé.

Vanaf zijn verblijf in Het Gooi zou Breman zich steeds meer op de vrije schilderkunst toeleggen. Zijn werk viel op door de heldere kleuren en de zonnige effecten, met veel aandacht voor de compositie. Hij schilderde vooral landschappen, boerderijen, kleurrijke interieurs en figuren. Samen met Ferdinand Hart Nibbrig werkte hij als een van de eerste schilders in Nederland in de pointillistische techniek.

Breman exposeerde zijn werken regelmatig op de tentoonstellingen van ‘De Tien’, de Gooise schildersclub waarvan hij secretaris werd. Ook exposeerde hij in het buitenland, onder andere Madrid, Berlijn, Londen, San Francisco en Glasgow. Hij verkocht zijn werk steeds makkelijk, soms met grote partijen tegelijk aan handelaren.

Breman woonde vanaf 1913 in Laren met zijn vrouw Lizzy Schouten, die eveneens schilderde en met wie hij een dochter had, Everarda Elsebé. Hij stierf op 18 november 1938, bijna 73 jaar oud. Van 1921 tot aan zijn dood was hij voorzitter van de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum. Ter nagedachtenis is er in Laren een ‘Co Bremanlaan’ naar hem genoemd. Zijn werk is onder andere te zien in het Frans Hals Museum te Haarlem, het Dordrechts Museum, het Singer Museum te Laren, maar ook in buitenlandse musea is hij vertegenwoordigd. [Bron: Wikipedia]

Co Breman, gezicht op de IJssel