Afgelopen maand was ik voor vakantie een paar dagen in het mooie Friesland. Ik heb daar op een regenachtige dag het prachtige museum Belvédère in Heerenveen bezocht waar zojuist een mooie Jan Mankes expositie was. Terwijl ik op zoek was naar werk van Johan Dijkstra in hun vaste collectie, kwam ik in de bibliotheek het boek Sequenza tegen over het werk van hedendaags kunstenaar Eric de Nie. In deze monografie (uit 2009 alweer) volgt. dr. Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère in Heerenveen, het werk vanaf zijn vliegende start na de academie (1974) tot en met het heden. De uitgave toont hoe De Nie vanuit de figuratie een consistent oeuvre opbouwde. Door lijnen in het nieuwe werk te verknopen met ouder werk en tegelijkertijd de plaats binnen de schilderkunstige ontwikkelingen van zijn tijd te duiden wordt deze consistentie expliciet gemaakt.

www.kunstlijnhaarlem.nl/wp-content/uploads/2018...

Het werk van de Nie had ik al vaker gezien op kunstbeurzen maar dit boek was nieuw voor mij. Het is mooi uitgevoerd en er staan schitterende werken van de Nie in. Genieten in de vakantie. Ook op youtube heb ik later informatie over de Nie gevonden die zijn “lijn”-werken omschrijft als tussen Monet en Mondriaan in.

Ter verbreding van mijn collectie voeg ik graag een werk van Eric de Nie toe. Hopelijk gebeurt dat binnenkort al !