Naast grote interesse in kunst ben ik geobsedeerd door het menselijk handelen. Met name in extreme tijden zoals in perioden van oorlog. Ik heb daarbij interesse voor enerzijds de helden maar ook voor de lafaards, de misdadigers. Hoe komt het dat de een zo moedig is dat hij zijn leven offert en de ander zo laf is. En wat zou ik zelf gedaan hebben in dergelijke extreme omstandigheden ? Zoals Claudia de Breij zich zingend afvraagt: “mag ik dan bij jou ?”.

Soms komen mijn beide interesses samen zoals in bijgaand schilderij.

Recent werd ik door Henny gebeld. Een bijzonder aardige meneer van 75 jaar oud die mij een mooi werk uit de Larense school te koop aanbood. Toen ik dat werk bij hem thuis ging bekijken, bleek dat Henny zelf ook sinds enige tijd schilderijen maakte. Ik wist niet wat ik zag. Prachtig gedetailleerde, bijna abstracte schilderijen met enorme symboliek. Bijgaand werk toont bijvoorbeeld koeien die allemaal naar links kijken. Er is echter één koe die naar rechts kijkt (zoek die maar op !). Dat is eigenlijk de koe die tegen de meute durft in te gaan. Dit sluit goed aan bij bijvoorbeeld verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog (Henny heeft ook een Joodse achtergrond). De koe die naar rechts durft te kijken en een eigen mening heeft staat voor mij symbool voor grote helden van mij als een Gerrit van der Veen (zelf nota bene een groot kunstenaar), Johannes Post, Hannie Schaft, Sophie en Hans Scholl, Raoul Wallenberg etcetera. Het deed me ook sterk denken aan August Landmesser, een Duitse arbeider in de jaren veertig die midden in een grote menigte staande, als enige weigerde de Hitlergroet uit te brengen.

Zolang deze extreem moedige mensen er zijn, is er nog hoop.

Het werk van Henny vind ik niet alleen esthetisch van grote klasse maar ook qua symboliek. Henny zelf zegt dat hij het schildert vanuit verdriet over alle onrecht op deze wereld. En ook vanuit verdriet over het leed dat hij en zijn familie hebben meegemaakt. Daarbij komt dat Henny het eenvoudiger vindt zijn emotie op deze manier te uiten dan via praten of schrijven.

Omdat ik vind dat dit werk van Henny en ook zijn andere (even prachtige) werken een podium verdienen, ben ik links en rechts aan het zoeken naar geschikte mogelijkheden. Henny waardeert mijn inspanning en heeft besloten het schilderij met de koeien aan mij te schenken. Ik ben daar zeer verguld mee.