Tja, wie Holland zegt én van poëzie houdt, denkt natuurlijk aan Marsman’s brede rivieren. Schilderijenliefhebbers zien ook nog wat anders voor zich : groene weiden met zwart- en roodbont vee,  plassen met zeilboten en  goudgele stranden onder een strak-blauwe hemel. Toeristen zeggen ongetwijfeld: Amsterdam! Alle charmes van ons kleine land zijn op de schilderijen van de jaarlijkse Paastentoonstelling in Kortenhoef te vinden.

Drie verzamelaars en liefhebbers van 20ste eeuwse kunst tonen hun nieuwste en mooiste aanwinsten, die ook nog eens te koop zijn. Hans Heintz, een verwoed stadsgezichtenverzamelaar, neemt o.a. bekende en minder bekende plekjes van de hoofdstad mee, met vlotte, impressionistische toets geschilderd door eigentijdse stadsgezichtschilders als Frans Koppelaar en Hans Versfelt. Ook grote impressionisten als H.J. Wolter en Corn. Vreedenburgh bevinden zich in zijn verzameling. Daarnaast plasgezichten van art- deco schilder Dirk Smorenberg en een bijzonder fraai Volendams havengezicht van A.P. Schotel.

Wim Roborgh,  verzamelaar én kunsthandelaar, is niet alleen gecharmeerd van de taferelen van de Haagse School, de schilders die rond 1900 furore maakten. Een intiem tafereel van vissersvrouw-met-kind van Bernard Blommers wordt afgewisseld met een Breitneriaans opgezet paneeltje uit 1919 van een rustende dienstbode op het strand. Met dit verschil dat het snap shot van Louis Soonius de kijker overrompelt door zijn zonnig palet.

De verzameling van Carole Denninger, kunsthistoricus en auteur van nogal wat kunstboeken, bestrijkt de gehele 20ste eeuw: van een uniek, luministisch, in blauwe tonen geschilderd landschap van de Bergense Schoolschilder A. Colnot uit ca 1907, tot een materieschilderij van de École de Paris-schilder Louttre B., afkomstig van de voormalige Kunsthandel M.L. de Boer.

Het hoeft geen betoog dat de diversiteit en de kwaliteit van deze tentoonstelling direct in het oog springen. Alle reden dus voor de kunstliefhebber om met Pasen het oude schildersdorp Kortenhoef een bezoekje te brengen.

Let op:

Deze bijzondere (verkoop)expositie, met gratis toegang,  is slechts twee dagen te zien:

Eerste Paasdag zondag 21 april van 11-17u

en

Tweede Paasdag, maandag 22 april van 11-17 u

Locatie:

De Oude School
Kortenhoefsedijk 145
Kortenhoef (bij Hilversum)