Dinsdag 10 november 2020 overleed Constant Vecht, bekend kunsthandelaar en eigenaar van Kunstzalen Vecht in de Nieuwe Spiegelstraat. Constant was pas 72 jaar oud en het nieuws kwam volkomen onverwacht. De dag ervoor had ik nog intensief contact met Constant gehad.

Ik kende Constant al zo’n 10 jaar. Ik heb zelfs een keer met Constant mee mogen helpen bij een kunstbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Regelmatig liep ik de galerie binnen om onder het genot van een koffie nieuwe kunstwerken te bewonderen. Maar eigenlijk meer nog om naar de adembenemende verhalen van Constant te luisteren. Hier gold bij uitstek, never a dull moment. Constant zat vol met prachtige anekdotes en spannende avonturenverhalen. Er kwam geen einde aan.

Zo had hij op een veiling in Parijs een portret geschilderd door Barend Graat weten te kopen. Constant was er heilig van overtuigd dat dit een portret van de beroemde Spinoza voorstelde en hij bewoog hemel en aarde om dat ook bevestigd of erkend te krijgen. Het zou namelijk zeer bijzonder zijn omdat er nauwelijks portretten van Spinoza bij leven in de wereld zijn. Het was zeer interessant om te horen hoe dit soort processen tot erkenning verlopen, wat er bij kom kijken en wie er zoal geconsulteerd moeten worden. Het heeft ook tot heel mooie artikelen geleid zoals deze in de Jerusalem Post.

En het was ook geweldig boeiend om te horen hoe Constant zijn deelname aan diverse grote beurzen (PAN, Tefaf, Art Breda) voorbereidde en wat daar zoal bij kwam kijken, van de verlichting van de stand tot de selectie van schilderijen, bronzen en glaswerk en uiteindelijk ook de ballotage door de experts van de beurs. Er was altijd wel een complicatie of onvoorziene omstandigheid die de aandacht vroeg en die later tot een mooi verhaal leidde.

In al die jaren is mij ook opgevallen dat Constant een enorm netwerk van bijzondere vrienden en kennissen had. Hij was dan ook geliefd bij velen en dat is knap. Zeker in de kunstwereld waar veel haat en nijd heerst. Zijn integere karakter zal zeker geholpen hebben om geliefd te zijn bij velen.

Hoewel ik geen echte vriendschap met Constant had, ga ik hem en het kopje koffie in zijn eclectische galerie erg missen.

In bijgaand artikel uit het Parool, staat een mooie necrologie over de kleurrijke Constant.