Mijn verzameling bevat veel impressionistische schilderijen van de stad Amsterdam. De grondlegger van het impressionisme was de Fransman Claude Monet (1840-1926). En laat deze nu net driemaal in Nederland geweest zijn waarvan eenmaal in Amsterdam. Hij heeft in totaal 12 werken van Amsterdam geschilderd waarvan er hier enkele staan afgebeeld. Mocht ik ooit de loterij winnen, zou ik graag een van deze werken aan mijn verzameling toevoegen. Dat zou de ultieme aanwinst zijn en ik zou er een mooie plek aan de muur voor vrijmaken.

In de jaren 1870-1880, heeft Claude Monet in totaal drie bezoeken aan Nederland gebracht. In 1871 verbleef hij vier maanden in Zaandam, begin 1874 bezocht hij Amsterdam en in 1886 werkte hij in de bollenstreek. Tijdens deze verblijven zou hij 42 schilderijen maken met typisch Hollandse onderwerpen als riviergezichten, vaak met molens en bootjes, stadgezichten van Amsterdam en tulpenvelden.

Monet schilderde twaalf werken in Amsterdam in een stijl die duidelijk alweer verder geëvolueerd is dan die waarin hij zijn Zaanse werken maakte: zijn palet is minder pover, heeft meer kleur, en stilistisch heeft hij meer dan voorheen aandacht voor de ‘totaalcompositie’, hetgeen hij in die jaren als een centrale conceptie beschouwde. Meer ook dan drie jaar eerder heeft hij in Amsterdam zijn focus gericht op de lichtwerking. In zijn latere leven zei hij ooit dat hij niet de objecten schilderde, “maar het omhuld zijn van de dingen door atmosfeer en licht”. In zijn Amsterdamse werken tekent zich dit al duidelijk af.

Bron: wikipedia