Recent kocht ik bij een antiekhandelaar bijgaand schilderij van de Oostenrijkse schilder Carl Fahringer (1874-1952). Fahringer was een graag geziene gast in onder andere de Nederlandse steden Delft en Hoorn. Dit werk stelt de Italiaanse zeedijk voor in de binnenstad van Hoorn. De straat loopt van driesprong met de Vijzelstraat en de Paardensteeg naar het Hoofd. De Italiaanse Zeedijk heeft lange tijd bekendgestaan als een van de meest vervallen straten in Hoorn. Nadat de gemeente Hoorn in de jaren 50 van de twintigste eeuw de straat is gaan saneren, wordt een groot deel van de straat gekenmerkt door nieuwbouw. Net als bij het Venidse is de naam van deze straat een verwijzing naar de handel met Italië.

Carl Fahringer hield van reizen en toen hij in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw kennismaakte met de bedrijvigheid van vissers en palingrokers in en rondom de Hoornse haven werd dat voor hem een blijvende bron van inspiratie. Herhaalde malen nam hij voor langere tijd zijn intrek in het Schippershuis op de hoek van de Italiaanse Zeedijk en de Haven. Zijn logies betaalde hij met schilderijen.

Bijgaand schilderij is helaas zwaar beschadigd met een mes. Een verward iemand heeft het schilderij opengehaald met een scherp mes. Een culturele doodzonde om zoiets te doen. Gelukkig ken ik een geweldige schilderijenrestaurateur die wonderen kan verrichten. Met allerlei technieken zal de restaurateur ervoor zorgen dat het schilderij weer in oude luister hersteld wordt. Er zal nauwelijks meer iets te zien zijn van deze beschadiging.

Hoewel het mij aardig wat geld zal gaan kosten om het schilderij de behandeling te geven die het nodig heeft, doet het mij ook deugd dat ik zo’n mooi historisch werk kan laten herstellen.