Afgelopen maand (maart 2018) kon ik bijgaand schilderij verwerven van een particulier. Het schilderij was 50 jaar in het bezit van een Amsterdamse familie geweest en had de laatste jaren op de zolder gestaan. Nu de zolder werd opgeruimd in verband met een verhuizing, kwam het schilderij weer tevoorschijn.  Na prettig contact met de verkopers (die mij via Google vonden), heb ik het werk voor een voor allen faire prijs aangekocht.

Het schilderij (olie op doek met afmeting 62 x 42 cm) verkeert in goede staat maar behoeft enige restauratie, d.w.z. reiniging, vernis afnemen en opnieuw opspannen op het spieraam teneinde het weer strak te trekken.

Bovenstaande foto toont het schoonmaakproces halverwege. Het verschil is verbluffend. De neo-impressionistische toets van Jo Koster en de felle kleuren komen weer volledig tot leven. Het geeft mij veel voldoening dat ik dit cultureel mooie werk een nieuw leven kan geven.

Overigens zat er ook een originele lijst bij welke blijkens een sticker aan de achterzijde bij “Herm.Berten“, kunsthandel en lijstenmaker uit de Naarderstraat te Laren afkomstig is. Deze kunsthandel was vanaf 1927 actief. Wellicht is het schilderij zelf ook in Laren vervaardigd. Blijkens het RKD was Jo Koster in het jaar 1930 actief in en rond Amersfoort.