De economische wetenschappen gaan uit van de rationele mens. Er zijn ook stromingen die deze aanname laten varen. Academisch onderzoek dat zich richt op de financiële wereld kent de stroming van “behavioral finance”. Deze stroming accepteert dat mensen niet altijd even rationeel zijn in het maken van keuzes maar ook op basis van psychologische factoren tot keuzes komen. Een bekend voorbeeld is het roulettespel. Als het balletje 10 maal op rood is gevallen, denken veel mensen dat de kans dat dat de 11de keer ook gebeurt, kleiner is dan dat de kans dat zij op zwart zal vallen. De statistische wetenschap leert dat het proces geheugenloos is: de kans op rood is niet veranderd en nog steeds gelijk aan de kans op zwart.

Met kunst verzamelen, spelen psychologische factoren ook een grote rol. Dit is niet altijd wenselijk omdat het tot verkeerde keuzes kan leiden. Het is dan ook belangrijk bij kunstaankopen om streng te zijn en je niet te laten leiden door irrationele zaken. Het helpt om rationele uitgangsprincipes te hanteren. Hieronder staan 10 bekende geboden waarop een kunstliefhebber altijd kan terugvallen:

  1. Beter een goed werk van een kleine meester dan een slecht werk van een grote meester.
  2. De waarde van een kunstwerk is met liefde uit te drukken en niet met cijfers.
  3. Lees veel over kunst en ga kunst zien en beleven, ervaring is cruciaal om de smaak en kennis te ontwikkelen.
  4. Kunst is altijd goedkoop, rommel steeds te duur
  5. Een naam is te vervalsen, een genie nooit
  6. Bewonder eerst het werk, dan de signatuur.
  7. Verzamel schilderijen en geen namen. Concentreer je op wat jou aanspreekt.
  8. Wees snel als het moet, maar neem anders de tijd om een aankoop te doen,
  9. Achterhaal de geschiedenis van het kunstwerk (provenance).
  10. Ga voor topwerk. Bij twijfel niet inhalen.

Zelf heb ik me niet altijd aan deze geboden gehouden en ben ik door schade en schande wijzer geworden. Tegenwoordig probeer ik me er in ieder geval strikter aan te houden.