Jan Altink, Siep van den Berg en de Theekoepel in het Sterrebos in GroningenJan Altink, Siep van den Berg en de Theekoepel in het Sterrebos in Groningen

Jan Altink, Siep van den Berg en de Theekoepel in het Sterrebos in Groningen

Bert Bruning3 maanden geleden

BruningHeintz heeft een prachtige collectie werken van Jan Altink. Ook presenteren wij een werk van Siep van den Berg. En ook een werk van Jan Altink waarop hij het bijzondere atelier van van den Berg afbeeldt. Van den Berg was namelijk een leerling van Altink. Altink was oprichter van de beroemde kunstenaarsvereniging ‘de Ploeg’. Maar ondanks de lessen van Altink voelde van den Berg zich niet verwant met de Ploeg-kunstenaars. Hij ging een eigen weg. Wel had hij contact met Ploeg-lid Hendrik Nicolaas Werkman en trouwde hij in 1943 met diens jongste dochter Fie.

Dat bijzondere atelier van Siep van den Berg was het theekoepeltje bij het park Sterrebos in Groningen.

De volgende tekst komt van de website ‘Aanpakringzuid.nl’

‘Bij de aanleg van de zuidelijke ringweg werd in 1964 de theekoepel bij het Sterrebos verplaatst van de westzijde van de Hereweg naar de oostzijde. Op dat moment was de negentiende-eeuwse, monumentale koepel het atelier van beeldend kunstenaar Sijbren Ridsert (Siep) van den Berg(1913-1998).

De theekoepel aan de Hereweg is gebouwd in 1818 als zomerhuis, nabij het pas aangelegde Sterrebos. Dit park had oorspronkelijk de vorm van een ster, met acht lange lanen, lopend vanuit één middelpunt. Het park was vooral bedoeld voor de jacht. Jagers konden vanaf de kruising van de lanen alle kanten op kijken en het wild zien dat de lanen overstak. In 1818 kocht Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz een stuk grond pal naast het Sterrebos in Groningen. Hij liet een grote tuin aanleggen met daarin een achtzijdige koepel met rieten dak en overstek. De theekoepel werd geplaatst in het verlengde van de middelste laan van het park, aan de westzijde van de Hereweg, naast de Zuiderbegraafplaats. Zo had je er wandelend door het park uitzicht op.

In 1927 werd de koepel door de nieuwe eigenaar De Haan in gebruik genomen als plek om thee te verkopen aan de bezoekers van het park. In 1937 wilde de eigenaar het gebouwtje uitbreiden met een keuken, maar daar gaf de gemeente geen toestemming voor. De verkoop van thee werd beëindigd en de koepel werd te huur gezet.

In 1939 vestigde beeldend kunstenaar Siep van den Berg zijn atelier in de theekoepel, is te lezen in de biografie ‘Dichterbij Siep’ (2014) van Simon Deinum.

Siep ziet kans een eigen atelier te huren en zijn droom te realiseren. Hij krijgt in de loop van 1939 de beschikking over de eerder door kunstschilder W.B. van Marle als atelier gebruikte theekoepel aan de Hereweg in Groningen. (…) Nu kan de vennoot in het bedrijf voor lichtreclame zich, door het afnemen van zijn werkzaamheden voor De Sleutel,bijna helemaal aan het schilderen wijden. Eindelijk!

“Siep gebruikte de koepel van 1939 tot aan zijn huwelijk met Fie Werkman, zomer 1943,uitsluitend als atelier”, licht de biograaf toe. “Na zijn huwelijk woonde hij er tot najaar 1944 met Fie en de in mei 1944 geboren zoon Hendrik Jan Siebrens. Toen de koepel in de schootslinie van de oprukkende bevrijders kwam te liggen, vertrokken ze met de laatste boot van Groningen naar Friesland. Ze woonden tot september 1945 in het gehucht Abbegaasterketting.’

Tags


Aanbevolen kunststof